.

היזהרו מלחיצת ידיים, ולא רק בגלל הקורונה!

עו"ד רון גוטמן ועו"ד לידור סאייג

מי היה מאמין שבשנת 2020 תמצא עוד סיבה שלא ללחוץ ידיים מלבד מגפת הקורונה. לאור פסיקה מהפכנית של בית המשפט העליון לחיצת ידיים מקבלת תוקף מחייב, אף בהעדר חתימה על הסכם בכתב. בהחלטה של בית המשפט העליון מיום 11.10.2020 נקבע כי נכרת הסכם מחייב בעל פה בין שני אנשי עסקים, וזאת אף שהחליפו טיוטות הסכם ולא הצליחו להגיע להסכמה כלל, וזאת בהתבסס על לחיצת ידיים.

 

איבגי ופרידמן, יזמים בתחום הנדל"ן, ניהלו משא ומתן בניהם במטרה למקסם זכויות בנייה במגרש שירכש על ידי איבגי באילת. פרידמן טען כי יש לו רעיון חדשני שיכול להביא להגדלת זכויות הבניה במגרש במינימום השקעה, ואיבגי השתכנע כי הפוטנציאל הטמון והרווח שיוכל להפיק אם ישתף פעולה עם פרידמן יגדל הסכים בעל פה עם פרידמן שתמורת חשיפת הרעיון הוא יהא זכאי למחצית מהרווחים שיופקו מרעיונו, השניים הסכימו ולחצו על כך ידיים. חשוב לציין כי לא היה מדובר בהתחייבות לעשות עסקה במקרקעין או בהזמנה לביצוע פעולת תיווך במקרקעין כהגדרתן בחוק ולכן לא הייתה חובה להתקשר בהסכם בכתב. בחודשים שלאחר מכן, החליפו השניים התכתבויות, דוא"לים ומסרונים בנוגע להתקשרות בניהם ואף ניהלו משא ומתן במטרה להתקשר בהסכם מפורט, במסגרתו אף הוחלפו טיוטת הסכם, אך המשא ומתן לא צלח ולא נחתם הסכם בכתב. כל מה שנותר הן התחייבויות בעל פה ולחיצת ידיים אודות העסקה. בשלב מסוים הסכימו הצדדים כי חלקו של פרידמן יעמוד על שליש מהרווחים, במקום מחצית, ואף החלטה זו הוסכמה בעל פה ומעולם לא הועלתה על הכתב.

 

עברו השנים ופרידמן גילה כי אבגי הפיק רווחים מהרעיון שלו והחליט לדרוש את חלקו. פרידמן פנה לבית המשפט בטענה שהייתה הסכמה שבעל פה בין הצדדים ועל איבגי לכבד את ההסכמות עליהן לחצו ידיים. בית המשפט בשתי הערכאות קבע שגם להסכמה בעל פה וללחיצת ידיים יש תוקף משפטי מחייב לכל דבר ועניין. עוד קבע בית המשפט, כי עצם העובדה שהצדדים ניהלו משא ומתן והחליפו טיוטות במטרה להתקשר בהסכם מפורט בכתב אינה מצביעה על כך שבעת לחיצת הידיים לא נכרת הסכם מחייב בניהם. בית המשפט אף סבר כי אין מדובר ב"הסכם ג'נטלמני" בלבד, הסכם בו אין כוונה ליצור מערכת יחסים מחייבת משפטית, לאור נסיבות העניין ומערכת היחסים העסקית שהייתה קיימת בין הצדדים. בסופו של יום, חויב אבגי לשלם לפרידמן שני מיליון ש"ח בהתבסס על ההסכמות שבלחיצת היד.

 

אנו מכירים מהדין האנגלי את דוקטרינת "ייזהר הקונה" (Buyer Beware), לפיה נדרש הקונה לבדוק את הממכר היטב, אך מוקדם מידי לדעת האם פסק הדין הוא תחילתה של דוקטרינה חדשה - "ייזהר לוחץ היד".

 

פסק הדין ממחיש את הסיכון הקיים בכל התקשרות מסחרית עסקית, ואת הצורך בקבלת ייעוץ משפטי מקצועי כבר בשלבים המוקדמים של כל התקשרות, ואף אם ההתקשרות היא "רק" בעל פה.

נבנה באמצעות מערכת דפי הנחיתה של רב מסר

.